Wilco Leene

Held

In film on August 9, 2012 at 6:32 pm

Wat is een held? ‘Een held is iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest’, in de definitie van W.F.Hermans. Daaruit spreekt een zekere mate van onverschrokkenheid, zo niet roekeloosheid.

Een held is in elk geval iemand die geen platgetreden paden bewandelt. Iemand die zich de wet niet laat voorschrijven in het leven, maar doet wat ie moet doen, ongeacht wat de mensen ervan denken. Type Jan Cremer, Ramses Shaffy of Rutger Hauer.

Vrijgevochten geesten. Sterke persoonlijkheden die alles zichzelf lijken te hebben aangeleerd. Autodidacten. En omdat ze stug volhouden, zichzelf en hun idealen niet verloochenen, onstaat er vanzelf diepte en reliëf. Het amateurisme dat hun werk in het begin vaak kenmerkt gaat achteraf door voor het grootst denkbare naturel.

Er is een prachtig fragment van de jonge Rutger Hauer voor ie beroemd werd uit de documentaire ‘Blond, Blue Eyes’ van Simone de Vries uit 2006. Hij scheurt op een brommer door het bos met zijn vriendin als een pasverworven trofee achterop. Een mengeling van bravoure, speels gemak en een beetje bluf. Zolang je mij vertrouwt, kan je niks gebeuren.

Het is Turks Fruit avant la lettre. De Rutger uit dit fragment lijkt als twee druppels water op de Rutger die niet veel later in de film opduikt. Zoals hij zijn meisje achterop de brommer rondrijdt, zo zwiert hij met zijn bruid achterop de fiets door de stad. Het lijkt wel een echo in de tijd, de film als echo van de werkelijkheid.

Betekent dit nu dat Rutger in deze film slechts zichzelf is, of speelt, en juist daarom zo jong en onbevangen, zo authentiek overkomt? Of is het zo dat de Rutger van die tijd simpelweg altijd en overal zichzelf is, of er nu een camera op hem staat gericht of niet?

In dezelfde docu doet zijn vrouw Ineke de bekentenis niet alleen op Rutger te zijn gevallen vanwege zijn uiterlijke charme maar ook door zijn innerlijke gevoelige kant, zoals die vooral tot uiting komt in het voordragen van de mooiste poëzie. Hij deed dit niet slechts om de vrouwen in te palmen, hij houdt nog steeds van poëzie, en schrijft af en toe zelf gedichten.

Een held is iemand die zichzelf nooit zal verloochenen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: