Wilco Leene

Stem

In popmuziek on August 21, 2012 at 5:24 pm

Zijn stem is in de loop van de jaren zeker drie octaven gezakt, maar zijn boodschap heeft nog nauwelijks aan kracht ingeboet. Vandaag treedt de oude bard Leonard Cohen hier twee avonden op in de stad in het Olympisch Stadion.

cohen

Buurtbewoners krijgen een opvallende glanzende folder van de organisatie in de bus met tekst en uitleg. Er wordt vooraf gewaarschuwd voor mogelijke geluidsoverlast tijdens het concert. Eventueel is er de mogelijkheid aan de bel trekken als het de spuigaten uitloopt. Kan je daarmee ook het concert stilleggen? Krijgt Leonard dan via een oortje ingefluisterd dat ie het nog rustiger aan moet doen?

Geluidsoverlast is nu niet meteen het eerste waar je aan denkt bij een zo uitgesproken ingetogen artiest als Cohen. Sommige nummers zijn van zichzelf al zo zacht en breekbaar dat ze haast moeten worden gefluisterd om ze niet bij voorbaat te verkrachten.

De folder spreekt ronkend over ‘de oudste levende artiest’ die ‘geschiedenis schrijft met zijn komende wereldtournee’. Laat generatiegenoot Dylan het maar niet horen. Als Cohen al geschiedenis schrijft met zijn tournee, wat doet Dylan dan met zijn ‘never ending tour‘ die nu al jaren duurt? Het universum herschikken?

De reden achter de opleving van Cohen op zijn oude dag is minder heroïsch en eerder banaal; na een decennium stilte als zen boeddhist bleek zijn manager ongemerkt al zijn miljoenen er doorheen te hebben gejaagd.

Wel aardig is de omschrijving van Cohen als ‘songdichter’. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van dit begrip gehoord, wel van ‘songwriter’ natuurlijk en ook van het Nederlandse tekstdichter. Het is wel een goede vondst. Cohen zit ergens tussen zanger en dichter in, hij ‘zingzegt’ zijn teksten, zijn songs zijn net zo goed ‘spoken words’ poëzie. Hij is de zingende dichter, de songdichter.

Hoeveel ik in mijn leven aan Leonard Cohen te danken heb, is moeilijk in te schatten. Zijn songs bieden troost aan gebroken harten, getormenteerde zielen en ‘beautiful losers’, nog altijd.

Eindeloos naar zijn teksten luisteren, wegdromen bij de betoverende foto van Marianne gekleed in slechts een handdoek achter op het album ‘Songs From A Room’. De verloren liefde waarvoor hij al die prachtige nummers heeft geschreven, zo beeldde ik me dan in. En hoe vaak heb ik mijn geliefde niet naar het einde van de liefde gedanst?

Echt gebeurd: Dylan die ooit Cohen aan actrice Elisabeth Taylor voorstelde met de legendarische woorden: ‘kom, laat me je voorstellen aan een echte dichter’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: